perjantai 1. syyskuuta 2017

Hot Yoga - rentoutusta arjen keskelle

Haluaisin esitellä teille harrastuksen, johon olen täysin hurahtanut, nimittäin Hot Yogan. Täällä Jyväskylässä lämpimään tilaan pääsee harjoittelemaan Urban Prana -studiolla, jossa olen käynyt jo seitsemän vuoden ajan. Kuten normaalilämmössä tehtävässä joogassa, myös hot joogassa eri joogasuuntausten tunnit ovat erilaisia. Studio jossa itse käyn, järjestää rauhallista Yin-joogaa, jossa kierretään rankaa eri suuntiin ja avataan lihaskalvoja pitkillä 3-5 minuutin venytysasennoilla eli asanoilla. Hot Yoga -tunti sisältää rauhallisella temmolla tehtyjä dynaamisempia liikesarjoja, jotka vetreyttävät ja vahvistavat kehoa. Studio järjestään myös Hot Yogan ja Yin-joogan yhdistelmätunteja, joissa väliin tehdään dynaamisempi sarja ja sen jälkeen muutama pidempi Yin-asana.


Haastavin tunti on nimeltään Hot Vinyasa, jossa ollaan jatkuvassa liikkeessä ilman lepotaukoja. Lämpöisessä 34 asteisessa tilassa jatkuva liikkuminen ja välillä pää alaspäin oleminen vaatii voimaa ja kestävyyttä, mutta jo muutaman kerran jälkeen huomaa, miten oma keho on tottunut lämmössä liikkumiseen.

Tunneilla salin lämpötila kohoaa 34 asteeseen, joka tuntuu varsin lämpöiseltä, kun huoneessa harjoittelee yhtaikaa yli kymmenen joogaajaa, Lämpö rentouttaa lihaksia ja tekee venytysasennoista helpomman tuntuisia kuin ne olisivat normaalissa huoneenlämmössä. Tämän takia on tärkeää tunnustella oman kehon tuntemuksia läpi harjoituksen, eikä viedä kehoa sellaisiin ääriasentoihin, joihin se ei normaalilämmössä taipuisi. Ääriasennoista voi olla haittaa sekä lihaksille että nivelille. Tuntien ohjeistus onkin, että venytys on tehokkaimmillaan, kun se tuntuu noin 70 prosenttia maksimista.

Miten harrastuksen sitten voi aloittaa? Suurimmista kaupungeista löytyy hot jooga -studioita, joihin kannattaa ottaa yhteyttä ja mennä tutustumaan. Studion nettisivuilta löytyy tietoa siitä, mitä tunneille tarvitaan mukaan, mutta joustavilla urheiluvaatteilla, isolla pyyhkeellä ja vesipullolla pääsee jo pitkälle. Veden juominen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin samana päivänä, juoda joogatunnin aikana pieniä kulauksia vettä ja jatkaa veden juontia vielä harjoituksen jälkeen, jotta nestetaspaino pystyy kunnossa ja palautuminen on nopeampaa.

Rentouttavaa viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti